Even voorstellen: nieuw bestuurslid Astrid Sanders

Sinds maart is Astrid het eerste vrouwelijke bestuurslid ooit

Het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE kent dit jaar een nieuw gezicht. Astrid Sanders (49) is sinds maart 2019 als eerste vrouw ooit (!) officieel toegetreden tot het bestuur. “Tot vorig jaar was ik nog nooit bij de Vierdaagse geweest, maar nadat ik ‘m liep, dacht ik: wow, dit is indrukwekkend. Wat een evenement, daar wil ik bij horen.”

Marketing en communicatie

Astrid was de afgelopen jaren als marketing en communicatie professional werkzaam in de financiële sector. Nu is ze als manager en adviseur inzetbaar. “Vorig jaar kwam ik op het punt dat ik dacht: ik wil een totaal ander werkend leven. Weg uit de financiële wereld. Dus ben ik voor mezelf begonnen en heb ik gesolliciteerd op de bestuursfunctie bij de Vierdaagse.”


Onder de indruk

In het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE probeert Astrid in eerste instantie zoveel mogelijk van alles mee te krijgen. “Ik ben zo onder de indruk van hoe strak alles hier georganiseerd is en hoe groot deze organisatie eigenlijk is. Er komt ongelofelijk veel bij kijken. Ik vind het ook bijzonder dat hier zoveel mensen bij betrokken zijn die gewoon na hun pensioen nog met heel hun ziel en zaligheid bezig zijn met de Vierdaagse.”


Overweldigend evenement

Pas vorig jaar – in 2018 – maakte Astrid de Vierdaagse voor het eerst mee. “Ik was er nog nooit geweest, ook niet als toeschouwer of voor de feesten. Ik had wel van iedereen gehoord dat het een mooi evenement is. Toen ik eenmaal tussen al die mensen liep wist ik niet wat ik zag. Het was zo overweldigend. Ik besefte toen pas hoe gigantisch groot dit evenement is. Al die mensen op de route, maar ook feestend langs de kant. Al die nationaliteiten en de enorme organisatie. Dat was nog eens wat anders dan die kleine oefentochtjes vooraf.”


Kijken vanaf de andere kant

Dit jaar wil Astrid zoveel mogelijk van de Vierdaagse opsnuiven. “Ik ben al bezig met een project in het Karel de Grote College. Daar zit onder andere het Rode Kruis gevestigd en doet de Radboud Universiteit onderzoek. Daarnaast wil ik met zoveel mogelijk mensen kennismaken. Tijdens de Vierdaagse ben ik van plan veel mee te kijken bij Meld en Informatiecentrum, loop ik mee met Henny Sackers en wil ik zoveel mogelijk zien wat er overal gebeurt. Ik ben bijvoorbeeld nog nooit bij de ceremonies geweest en ben ook heel benieuwd wat er allemaal op Kamp Heumensoord gebeurt. Kortom: ik wil zo breed mogelijk kijken.”


Eerste vrouw

Dat Astrid de eerste vrouw is die in het bestuur van de stichting zit, vindt ze vooral heel leuk. “Natuurlijk was ik ook wel verbaasd toen ik het hoorde, maar als je de geschiedenis kent is het tegelijkertijd ook logisch. Ik hoop wel dat er vanaf nu vaker vrouwen in het bestuur komen. Net als op het kantoor, daar zijn de dames wel goed vertegenwoordigd in allerlei functies. In mijn ogen is een evenwichtig bestuur of team belangrijk. Overigens is het niet zo dat ik hier speciaal voor ga strijden hoor. Ik heb het uitstekend naar mijn zin en heb goed heel goed contact met het bestuur. Dus dat komt vanzelf wel.”

tekst: Thijs Stevens
beeld: Iris Immink