Dit doen de Battle Watch Captains bij de Vierdaagse
(want ja, die zijn er ook)

Officieren Kim en Lincy hebben contact met honderden hulpverleners

Met 45.000 wandelaars en nog veel meer publiek en medewerkers op en langs de route is het onvermijdelijk dat er dagelijks beroep gedaan wordt op medische hulpverlening. Om dat allemaal in goede banen te leiden zijn Battle Watch Captains Kim Norbart en Lincy Bartels de hele week aan de slag voor de Medische Dienst. “Als er iets gebeurt, stellen we altijd eerst de vraag: so what?

Honderden hulpverleners
Zevenhonderd medewerkers van het Rode Kruis, talloze hulpverleners van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) en zo’n vijftien UC’ers van de Medische Dienst zijn er voor nodig om iedereen tijdens de Vierdaagse van medische hulp te kunnen voorzien. Een enorme operatie waarbij overzicht bewaren cruciaal is. “Samen met Ernst Paul van Etten, hoofd Medische Dienst, coördineren wij alle hulpverlening tijdens de Vierdaagseweek”, vertellen Kim en Lincy. “Omdat Ernst Paul niet alles in zijn eentje kan overzien, heeft hij ons gevraagd om samen met hem de oren en ogen van de Medische Dienst te zijn.”

Defensietermen
Kim, Lincy en Ernst Paul kennen elkaar van Defensie. Kim en Lincy werken als officier geneeskundige dienst, Ernst Paul is arts. Vandaar ook dat de twee tijdens de Vierdaagse Battle Watch Captains heten en dat ze in hun Vierdaagsewerk spreken in defensietermen. “Zo stellen we onszelf bij een melding altijd de ‘so what’-vraag. Stel er wordt een brug afgesloten, wat betekent dit dan voor de operatie? Want ook zulke dingen hebben gevolgen voor onze dienst”, vertelt Kim.

Bovenstaande foto: Hoofd Medische Dienst Ernst Paul van Etten in gesprek met de media

Logistiek
Lincy vervolgt: “We moeten niet alleen inschatten wat voor hulp iemand nodig heeft, maar ook wie er naar de plek van het incident moet komen en hoe. Het is tijdens de Vierdaagse heel moeilijk om met een ambulance snel op de plek van bestemming te komen, vandaar ook dat we heel veel posten langs de route hebben.”


Verantwoordelijkheid
In eerste instantie is de Vierdaagse verantwoordelijk voor de hulpverlening die moet worden geleverd. “Vandaar dat de stichting een eigen Medische Dienst heeft, maar dat is ook de reden waarom het Rode Kruis wordt ingehuurd. Wij krijgen meldingen binnen en schatten in wat er nodig is en het Rode Kruis en/of VRGZ levert vervolgens de hulpverlening. Vanaf dat moment nemen zij de verantwoordelijkheid over”, leggen de twee samen uit.

Veel minder incidenten
Dit jaar verloopt de Vierdaagse vrij rustig, vertelt Lincy. “Wel even afkloppen, want ik wil natuurlijk niet dat het nu alsnog misgaat, maar we hebben alles helemaal onder controle. Dit jaar hebben we maar iets meer dan de helft van het aantal incidenten gehad ten opzichte van 2018.” Kim weet wel hoe dat komt. “Het weer zit mee. Het is lang niet zo heet als vorig jaar. Vooral de eerste twee dagen niet. Waarschijnlijk krijgen we nog wel wat meer meldingen tegen het einde van de Vierdaagse, want het wordt wat warmer.”


Hereniging
Het vervelendste incident deze week was toen een medewerker van het Rode Kruis gereanimeerd moest worden. Verder bleef het bij relatief kleinere incidenten. “Woensdag was er een Noors meisje van 12 dat zich om medische redenen had gemeld bij een verzorgingspost onderweg. Haar opa en oma waren doorgelopen en haar ouders zitten gewoon in Noorwegen. We hebben haar daarna naar onze post op de Wedren laten brengen en hebben alle relevante partijen laten weten dat als haar opa en oma zich zouden melden, ze haar bij ons op konden halen. Via een bewaker die op de hoogte was, werden ze vervolgens bij de finish herenigd. Mooi toch?”

tekst: Thijs Stevens
beeld: Toon de Vos, Carliet Wortelboer