Dit is chef-kok Bram, de man die deze week bepaalt wat jij eet

“We bouwen de keuken speciaal om, zodat we voor iedereen kunnen koken.”

Iedere ochtend komen er in de Vereeniging zes rolcontainers binnen vol ingrediënten. Het grootste gedeelte daarvan wordt door chef-kok Bram Kanters en zijn team verwerkt tot de heerlijke maaltijden die alle UC’ers iedere dag krijgen voorgeschoteld. Zoals je zult begrijpen een enorme klus. In de Vereeniging vertelt Bram hoe zijn team te werk gaat.

Thema's
Al ruim voor de Vierdaagse begint, bedenkt Bram wat er dit jaar op welke dag gekookt gaat worden. “Het is zomer, de Vierdaagse is een internationaal evenement, dus ik vond het vorig jaar leuk om bijvoorbeeld een Spaanse, Italiaanse en Mexicaanse avond te kiezen als thema. Omdat de geluiden heel positief waren, doen we het dit jaar weer op dezelfde manier. Alleen leggen we de lat net een stukje hoger.”


Enorme operatie

Om alle UC’ers van een maaltijd te kunnen voorzien, heeft de Vereeniging de keuken laten ombouwen. “Het gaat om zulke enorme aantallen. De een staat 80 liter soep te koken, de ander is met 450 gehaktballen in de weer, terwijl andere collega’s bezig zijn met 40 of 50 kilo aan salades. Dat is natuurlijk niet niks en heel anders dan wij gewend zijn. Normaal koken wij vooral à la carte.”

Minder vlees
Een van de grootste uitdagingen voor Bram is om in te schatten of er genoeg gekookt wordt voor iedereen. “Bovendien heb je ieder jaar weer bepaalde trends. Zo wordt er dit jaar wederom minder vlees gegeten dan andere jaren, maar wel weer meer vis en groente. Ook bieden we meer voor vegetariërs.”

6.000 gehaktballen
Misschien heb je wel gezien dat het voorste gedeelte van het restaurant en de tuin van de Vereeniging tijdens het UC-diner gewoon geopend is. “Per dag serveren we ook nog zo’n 80 keer lunch en doen we zo’n 100 diners. Op vrijdag is het helemaal gekkenhuis. Dan hebben we ook nog een frietkar waar we zeker 100 kilo friet verkopen en voorzien we de hoofdtribune en een paar andere locaties van hapjes. Ik overdrijf niet als ik zeg dat we die dag zeker 6.000 bitterballen serveren.”

Complimentjes
Voor het team van Bram betekent de Vierdaagse zeker twee weken (een week voorbereiding en de Vierdaagseweek zelf) buffelen van 09.00 uur tot een uur of 21.00. Toch vindt hij het zo’n beetje de leukste week van het jaar. “Het is zo fijn om van mensen te horen dat het eten lekker is geweest. Jullie zijn ook allemaal hard aan het werk en daarom wil ik dat jullie goed, lekker en gezond kunnen eten. Als ik dan hoor dat het goed is, geeft ons dat een heel goed gevoel. Dat is waar je het als kok voor doet en dan smaakt ons biertje na een lange werkdag toch net wat lekkerder.”

tekst: Thijs Stevens
beeld: Carliet Wortelboer