Voorbeschouwen met marsleider Henny Sackers

“Tijdens de Vierdaagseweek slaap ik maximaal vier uur per nacht”

De 103de Vierdaagse staat alweer voor de deur en dus is het tijd om vooruit te blikken met onze voorzitter, marsleider Henny Sackers. “Ik hoop dat ik samen met alle andere vrijwilligers op vrijdagavond met voldoening terugkijk op weer een fantastische week.”

Hoogleraar

Je zou misschien denken dat de marsleider van de Vierdaagse zo in aanloop naar de 103de editie zijn handen overvol heeft aan afspraken en voorbereidingen. Dat klopt ook, alleen is Henny in de eerste week van juli ook nog gewoon druk als hoogleraar sanctierecht. “Ik moet nog mondelingen afnemen en scripties nakijken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de colleges en onderzoek.


Time management

Wie naast alle werkzaamheden voor de Radboud Universiteit ook nog om tafel wil zitten met burgemeesters, het bestuur en tal van andere belangrijke personen, moet het vak time management behoorlijk beheersen. “Gelukkig heb ik dat als advocaat vroeger wel geleerd. Ik moet zeggen dat nu ik nu, ondanks alle afspraken, nog vrij ontspannen overal aanschuif. Dat wordt straks natuurlijk anders.


Weinig slaap

Met ‘straks’ doelt Henny op de Vierdaagseweek. “Dan slaap ik maximaal vier uur per nacht. Dat vind ik niet erg hoor, een weekje kan dat wel.” Nu gaat het hem dus nog goed af. Vandaar ook dat het hem lukt om aan te schuiven bij bijna alle dienstbijeenkomsten. “Ik wil dat iedereen zich thuis voelt bij deze organisatie en vind het daarom belangrijk zoveel mogelijk nieuwe UC’ers persoonlijk welkom te heten.”


Reüniegehalte

Henny geniet bij deze bijeenkomsten vooral ook van het, zoals hij het noemt, ‘reüniegehalte’. “Voor veel vrijwilligers is het een weerzien na bijna een jaar. Het zijn leuke en belangrijke bijeenkomsten. Ik vind alleen dat de tijd wel snel gaat. Voor mijn gevoel is de afsluitende vrijdagavond nog maar net geleden. Ik grapte er al eens over met Gé Bäumler (facilitaire zaken en logistiek, red.) dat het eigenlijk zonde is om alles telkens op en af te bouwen.”


Hitte of... onderkoeling

In een succesvolle 103de editie heeft onze marsleider alle vertrouwen. “Ik heb het idee dat de organisatie er helemaal klaar voor is. Ik hoop natuurlijk dat het dit jaar minstens even succesvol verloopt als vorig jaar, met nagenoeg geen incidenten. Wat dat laatste betreft is het natuurlijk afwachten. We treffen zoals altijd maatregelen wat betreft het weer, veiligheid, processierupsen… We zijn nu al jaren bang voor de hitte, maar voor hetzelfde geld regent het de hele week en moeten we rekening houden met onderkoeling. Voor bijna alles hebben we draaiboeken.”


Geslaagd

Henny vindt de Vierdaagse vooral geslaagd wanneer hij op vrijdagavond samen met alle andere vrijwilligers met voldoening terug kan kijken. “Dan weten we weer waarvoor we het gedaan hebben, voor al die duizenden wandelaars. Maar goed, zo ver is het nog lang niet. Daarom wil ik iedereen voor nu vooral weer een fantastische week toewensen!”

Tekst: Thijs Stevens

Beeld: Carliet Wortelboer, Ger Loeffen