Achter de schermen bij het Meld- en Informatie Centrum van de Vierdaagse

Met behulp van 600 portofoons en talloze camera’s houdt het MIC alles in de gaten

Wat gebeurt er toch in de meldkamer bovenin die gele containers op de hoek van de Wedren? Houden ze daar écht iedereen in de gaten en hoe doen ze dat dan? Een kijkje achter de schermen bij het Meld- en Informatie Centrum.

Wie het MIC betreedt, ziet dat het controlecentrum bestaat uit drie delen. Het informatiecentrum, de meldkamer en de bestuurskamer. Het informatiecentrum is het domein van coördinator Tom Brinkman. De meldkamer wordt geleid door Roger Geurtjes. In de bestuurskamer zijn bestuursleden beurtelings aanwezig om bij calamiteiten snel te kunnen schakelen.


Contact met iedereen

Roger legt in de meldkamer uit hoe zijn team te werk gaat. Roger is in het dagelijks leven kapitein bij de marechaussee en vertelt dat zijn meldkamer-team de oren en ogen vormt van de Vierdaagse. “Maar we krijgen daarbij hulp van 600 medewerkers met een portofoon. We staan in contact met Toezicht & Handhaving, de politie, motoren, bezemwagens, medische posten en ga zo maar door.”


Meldingen

Wanneer er iets gebeurt rondom de Wedren of op de route krijgt de meldkamer direct een melding. “Op de portofoons zit een gps-tracker, dus we kunnen hier op de schermen precies zien waar de calamiteiten zich voordoen. Als het om agressie gaat schakelen we zelf met Toezicht en Handhaving, als het om een medisch geval gaat geven de melding door aan het Rode Kruis. Zij zitten ook bij ons in de meldkamer en kunnen ook meekijken met alle meldingen die binnenkomen.”


Informatiecentrum

Een deur verder vinden we coördinator Tom Brinkman, elektronicus van beroep. In het informatiecentrum sturen medewerkers bij op alle plekken waar dat nodig is. Met behulp van slimme camera’s kunnen zij bijvoorbeeld precies zien hoe druk het is op de route en waar zich opstoppingen vormen. “Met behulp van data van eerdere jaren kunnen we eigenlijk van te voren al voorspellen waar het fout zou kunnen gaan. Het is de kunst om telkens alles voor te zijn en hulpdiensten al preventief op de hoogte te stellen van potentiële calamiteiten.”

Bovenstaande foto: Hoofd van Dienst MIC Frans Biegelaar showt zijn camera's


Bijna nooit verrast

Tom vertelt dat zijn team overal al op voorbereid is. “We weten al dat er mensen onwel worden. We houden er ernstig rekening mee dat er deze week ook een aantal mensen gereanimeerd zullen moeten worden. We kunnen voorspellen waar het vastloopt. Bijna overal zijn protocollen voor. Er moet wel iets heel geks gebeuren voordat wij hier in paniek raken. En dat is ook wat we willen uitstralen naar hulpdiensten. We geven constant door dat alles goed verloopt als dat het geval is.”


Roger voegt daar aan toe dat hij dit jaar blij is met het weer. “Als het heet is, zijn er natuurlijk veel meer medische incidenten. Er zijn dan meer uitvallers door oververhitting en mensen zijn meer prikkelbaar. Dat lijkt dit jaar niet aan de orde. In ons centrum zit ook iemand van Meteo die voor ons het weer voorspelt. Het is heel belangrijk dat hij ook hier is, zodat wij bijvoorbeeld een onweersbui al tijdig zien aankomen.”


Scenario’s nabootsen

Om iedereen zo goed mogelijk voor te bereiden organiseert Roger deze week oefeningen waar iedereen aan meedoet. “Als alle wandelaars net vertrokken zijn, is het vaak even rustig. Een goed moment om met iedereen een scenario te oefenen. Bijvoorbeeld een melding van een wandelaar die onwel is geworden of agressie tegen een UC’er. Door de protocollen in de praktijk te oefenen kunnen we extra snel handelen wanneer er echt nood aan de man is.”

tekst: Thijs Stevens
beeld: Ger Loeffen, Carliet Wortelboer