Duizenden medailles tellen, bij de CA weten ze er alles van

Iedere medaille of speld die vrijdag wordt uitgereikt, is geteld en gesorteerd op het organisatiebureau

Wie de Vierdaagse tot een goed einde brengt, krijgt een beloning in de vorm van een medaille of een speldje. Voordat die op vrijdag kunnen worden uitgereikt, moet er een enorm karwei worden verricht: alle medailles worden geteld, gecontroleerd en gesorteerd. Een klus waar medewerkers van de Centrale Administratie bijna twee maanden mee bezig zijn geweest. Zelfs vandaag nog.

Concentratie
Maximaal een uur of vier achter elkaar, langer is het niet mogelijk om met de medailles in de weer te zijn. Dat vertellen Niek Hinssen en Maurice Reuvers donderdagmiddag bij de Centrale Administratie op de Wedren. “Anders ga je gegarandeerd fouten maken.” Niek is net terug van het organisatiebureau aan de Berg en Dalseweg, om daar de laatste medailles te tellen. “Even steekproefsgewijs kijken of we geen foutjes hadden gemaakt. Helaas klopte niet alles, maar het lukt wel om alles vanavond in orde te hebben”, concludeert hij op kalme toon.

Alles tellen
De Vierdaagse-beloningen worden gemaakt door het bedrijf W. Van Veluw, maar wie denkt dat ze vanuit de fabriek rechtstreeks naar de Wedren worden vervoerd, heeft het mis. Maurice: “Eerst tellen we op kantoor álle medailles en speldjes, zodat we zeker weten dat we er precies genoeg hebben gekregen om uit te kunnen delen. Tegelijkertijd kijken we ook of de kwaliteit van de medailles goed is. Vooral de zilveren beloningen willen nog weleens verkleuren. Dat moet natuurlijk niet.”

Duizenden medailles
Niek en Maurice vertellen dat ze de voorbije weken duizenden medailles voorbij zagen komen. “Vooral van de eerste beloningen zijn er echt oneindig veel. We maken telkens setjes medailles die we sorteren op afstand, soort beloning en de tent waar ze naartoe moeten op de Wedren of Kamp Heumensoord.”

De tel kwijt
De speldjes, waarop het beloningsgetal staat afgebeeld, vormen de grootste uitdaging aldus Niek. “Die tellen we per tweehonderd, maar ze zijn nogal moeilijk overzichtelijk te houden. Het klinkt heel dom, maar dat gaat bij iedereen regelmatig fout. Kunnen we ze weer opnieuw tellen. Vandaar ook dat je dit niet te lang moet doen, haha. Bijna iedereen van de Centrale Administratie helpt daarom mee.”

Laatste check
Nadat alle medailles geteld, gecontroleerd en verdeeld zijn, worden ze pas op donderdagavond naar de juiste locaties gebracht. Ten eerste omdat op donderdag nog een laatste controle plaatsvindt en ook omdat zulke enorme aantallen kruisjes nogal waardevol zijn. “Iedere uitgiftetent krijgt het exacte aantal beloningen, dus hopelijk hebben we alles goed gedaan”, zegt Maurice. Niek voegt daaraan toe: “Iedereen die hem uitloopt, gaat zijn of haar beloning morgen gewoon netjes krijgen hoor.”

tekst: Thijs Stevens
beeld: Iris Immink