Nieuw hoofd Toezicht & Handhaving Theo Beijer kwam als scholier al op de Wedren

Oud-rechercheur kijkt zijn ogen uit: ‘Ik wist dat het groot was, maar dit is.. wow!’

Als Nijmegenaar kent Theo Beijer (63) de Vierdaagse maar al te goed. Gek genoeg kwam hij nooit op de Wedren, de plek waar hij de komende week hoofd Toezicht & Handhaving is. “Bij de opbouw vorige week was ik echt overdonderd. Het is nog zoveel groter dan ik dacht. Echt indrukwekkend.”

45 jaar politie

Gelukkig hoeven we ons niet zorgen te maken dat Theo zijn job bij de Vierdaagse heeft onderschat. Vorig jaar stopte hij na 45 jaar (!) bij de politie. Hij werkte jarenlang als politieagent op straat en was in zijn laatste 24 jaar actief als rechercheur en groepschef in Arnhem. “In mei 2018 kon ik vervroegd met pensioen. Ik had al bedacht dat ik daarna wel nog een beetje bezig wilde blijven en toen kwam de Vierdaagse voorbij. Een goede manier om te voorkomen dat je in een gat valt hè, haha.”


Toezicht & Handhaving

Tijdens de Vierdaagse zorgt Theo met zijn team voor toezicht en het handhaven van de openbare orde op en rondom de Wedren. “De grootste uitdaging tijdens de Vierdaagse is het beheersen van de drukte. Crowding noemen wij dat. Uiteraard letten wij ook op incidenten en andere zaken, maar zorgen dat het niet té vol wordt, is onze belangrijkste taak. Hierbij werken we nauw samen met de controlekamer en politie.”

Enthousiasme

Over zijn team is de oud-rechercheur zeer te spreken. “We zijn met mij erbij met 21 mensen. Bijna iedereen heeft een achtergrond die raakvlak heeft met deze klus. Militairen, marechaussee, privé security. We zijn het allemaal gewend om goed te kijken en daar draait het om. Onze ogen zijn ons grootste wapen. Ik ben daarnaast heel blij dat we een enthousiast team hebben. Dat is belangrijk want plezier hoort bij de Vierdaagse. Niet alleen voor deelnemers maar ook voor ons. Dat komt de kwaliteit van ons werk ten goede.”


Binding met de Wedren

Voor Theo is het bijzonder om de Wedren te ‘bewaken’. “Ik heb vroeger op het Stedelijk Havo gezeten, in het gebouw OPUS-gebouw aan de Wedren, dus ik had veel vrienden rondom de school. Ik ken er nog steeds een hoop mensen, dus het een bijzondere plek om nu aan het werk te zijn. Ik heb er heel veel zin in.”


Vierdaagse zelf lopen

Tot slot moet Theo opbiechten dat hij de Vierdaagse zelf nog nooit gelopen heeft. “En ik moet heel eerlijk bekennen dat ik dat ook niet op de planning heb staan. Als Nijmegenaar heb ik vaak van de Vierdaagse genoten, maar ‘m wandelen heeft mij nooit getrokken. Is de oudste debutant dit jaar 85? Oké, dan is er ook voor mij nog hoop, haha.”

tekst: Thijs Stevens
beeld: Carliet Wortelboer