Ton Heerschop geniet als hoofd Dienst Controle

"Ik vond dat ik na al die geweldige keren als deelnemer wat terug moest doen"

"Hoezo hebben wij een crisismanager nodig?" Die vraag stelden UC’ers van de Dienst Controle toen zij hoorden dat directeur crisisbeheersing Ton Heerschop in maart het nieuwe hoofd van dienst werd. “Gelukkig kon ik dat misverstand snel de wereld uit helpen”, vertelt Ton lachend. “Mijn werkachtergrond heeft niets te maken met mijn functie bij de Vierdaagse. Sterker nog, ik ben ingestapt op een behoorlijk goed lopende trein.”

Fanatiek deelnemer

Wie Ton vraagt naar zijn Vierdaagse-deelnames, krijgt een indrukwekkend antwoord. Ton kan namelijk alle jaartallen opdreunen. “1992, 1996, 1999 en van 2006 tot en met 2018, met uitzondering van 2013. 15 keer gelopen, 12 keer uitgelopen. Lag twee keer aan mijzelf en dan heb je natuurlijk nog de afgelasting in 2006.”


Iets terugdoen

Afgelopen zomer besloot Ton het evenement ook van de andere kant te willen meemaken. “Want de organisatie sjouwt zich die week, en ver daarvoor, ook helemaal suf. Ik vond dat ik na al die geweldige keren wat terug moest doen als vrijwilliger. Dit jaar was het een mooi moment om te solliciteren, want ik heb nu een wat flexibelere baan en heb een stap terug gedaan in mijn politieke werkzaamheden.”


Kleurrijk cv

Als je hoort wat Ton allemaal heeft gedaan en doét, vraag je je misschien af waar hij de tijd vandaan haalt. Ton diende 13 jaar in het leger, werkte als kwaliteitsmanager bij KLM Exel, was verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid in een ziekenhuis en is nu sinds anderhalf jaar directeur bij een bedrijf in crisisbeheersing. Daarnaast is hij dit jaar ook nog eens 10 jaar gemeenteraadslid in Venlo (zijn laatste raadsperiode). “En ik ben ook nog vader, echtgenoot en zoon. Maar nu ik geen fractievoorzitter meer ben, komt er aardig wat tijd vrij hoor.”


Onder de indruk

Ton is na de eerste maanden erg positief gestemd over de organisatie en in het bijzonder over ‘zijn’ dienst. “Het zijn zestig leuke mensen die er samen een trein van hebben gemaakt die al behoorlijk goed op stoom is. Ik ben dus niet voor grote veranderingen. Uiteindelijk moet het zo zijn dat de coördinatoren de club dragen en dat is hier zeker het geval. Ik wil ze daarom nog meer verantwoordelijkheid geven. Niet omdat ik lui ben, maar omdat zij veel beter weten wat ze doen. Bovendien kan ik dan ook iedere dag langs alle controleposten rijden, zodat iedereen weet dat ik er voor ze ben.”


Wandelaar is koning(in)

Dankzij zijn vijftien deelnames aan de Vierdaagse weet Ton behoorlijk goed hoe de controleposten werken en wat er eventueel beter kan. “En dat is niet veel. Er is in al die jaren natuurlijk al goed over nagedacht. Het enige wat ik wel echt wil duidelijk maken is dat we de wandelaars te allen tijde met respect moeten behandelen. Ze zijn bezig aan een geweldige prestatie en dat moeten we ons constant realiseren, zelfs na een aantal zware dagen en uren. Ik heb overigens niet het idee dat dat vaak mis gaat, maar iedere klacht na afloop is er een te veel. We willen er voor de deelnemers, net als voor onszelf, een onvergetelijk toffe week van maken.”

Tekst: Thijs Stevens

Beeld: Carliet Wortelboer