Zo zag de Vlaggenparade er 63 jaar geleden en vandaag uit

Vroeger in De Goffert, nu op de Wedren

Het was vandaag weer tijd voor de jaarlijkse Vlaggenparade. Een belangrijke traditie die uitmondt in de officiële opening van de Vierdaagse. De foto’s die je tussen de feitjes door ziet, komen uit 1956 én 2019.

Wist je dat? De eerste Vlaggenparade werd al in 1928 georganiseerd (18de Vierdaagse). Destijds werd de parade georganiseerd op het binnenterrein van de Prins Herdrikkazerne.

Wist je dat? De meeste Vlaggenparades werden gehouden in stadion De Goffert, de thuishaven van voetbalclub N.E.C. Nijmegen. Tussen 1951 en 2011 vond de officiële opening plaats in het stadion. Vooral in de eerste decennia was de Goffert tot de laatste stoel gevuld.

Wist je dat? Tussen 2012 en 2015 werd er geen Vlaggenparade georganiseerd, omdat er in 2011 (en de paar jaar daarvoor) helaas weinig belangstelling voor was. In 2016 keerde de Vlaggenparade weer terug vanwege de 100ste Vierdaagse.

Wist je dat? De Vlaggenparade werd tussen 1938 en 1951 ook georganiseerd op het huidige start-finishterrein.

Wist je dat? Op zondag is er ook een vlaggenparade op Kamp Heumensoord. Militairen uit alle vertegenwoordigde landen hijsen gezamenlijk de vlag.

tekst: Thijs Stevens
beeld: Toon de Vos, Carliet Wortelboer en archief Stichting DE 4DAAGSE