De politie: waakzaam, dienstbaar… en fan van de Vierdaagse!

Dit jaar was het negentig jaar geleden dat de politie voor het eerst officieel als groep in uniform deelnam aan de Vierdaagse. Een van de eenheden die tot het contingent Nationale Politie behoorde was de eenheid Noord-Holland. Hun enthousiaste commandant: Ger Zandstra.

Ger heeft de tijd nog meegemaakt dat er boe-groep vanaf de kant klonk als hij en zijn collega-agenten voorbijliepen. Dat was in de jaren tachtig. Nu krijgen ze al jaren de ene high five na de andere. ‘Ja, de tijden zijn veranderd’, lacht hij. Ger behaalde afgelopen week zijn 37e kruisje en is al 25 jaar een van degenen die de Vierdaagse organiseert voor de eenheid Noord-Holland. Deze editie liepen er dertien eenheden mee, met bij elkaar zo’n 300 politieagenten. Ger ziet er altijd persoonlijk op toe dat iedereen die zich bij hem aanmeldt daadwerkelijk getraind aan de start verschijnt. ‘Ik wil de mensen zien lopen. Dan kan ik ze ook tips geven over bijvoorbeeld hun loophouding.’ Het resultaat mocht er zijn: slechts één iemand uit zijn detachement heeft de finish niet gehaald.


Als je Ger vraagt wat volgens hem de Vierdaagse zo bijzonder maakt, komt er een haast filosofisch antwoord uit: ‘Je herkent de wandelaar niet.’ Hij legt uit: ‘In geen enkele andere sport lopen zo veel verschillende mensen mee: jong en oud, groot en klein, dik en dun… Iedereen staat hier op gelijke voet. Dat geeft een enorm gevoel van saamhorigheid.’ Hij voelt zich dankbaar dat hij kan meelopen. ‘Sinds mijn eerste deelname heb ik nog geen editie gemist. Dat zegt wat over mijn gezondheid.’


Warme band

Ger is onverholen enthousiast over de invloed van de mars op de onderlinge band tussen de collega’s: ‘Je leert elkaar echt kennen hier. Om zo’n prestatie neer te zetten, moet je over je eigen grenzen heen. Tegelijkertijd doe je het samen. Dat geeft een gevoel van trots. Op jezelf, op elkaar.’ De Vierdaagse biedt altijd gespreksstof. In binnen- en buitenland. Met de Calgary Police (Canada), die dit jaar voor de derde keer meeliep, bestaat een warme band die wordt gesymboliseerd door een zogeheten challenge coin. Ger heeft de munt altijd op zak.


Wat is zijn geheim om de goede moed erin te houden bij collega’s die er doorheen zitten? ‘Een positieve aanpak. Als iemand tijdens de mars het zwaar heeft, zeg ik niet: “Kom op, nog maar twee dagen.” Maar juist: “Kom op, hoe eerder we bij de finish zijn, hoe dichterbij de Vierdaagse van volgend jaar komt.”


Woorden van een echte fan.


Geheel onverwacht kreeg Ger op de vrijdag van het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE de zilveren Toewijdingsmedaille uitgereikt. ‘Een enorme eer’, aldus Ger.

Deel dit artikel:

Deze publicatie is gerealiseerd door contentmarketing- en communicatiebureau WAALKRAFT