De Vlaggenparade: de officiële opening van de Vierdaagse

Wat weet jij van de Vlaggenparade? Misschien helemaal niets, misschien word je overvallen door pure nostalgie. Wat jouw associatie ook is: de Vlaggenparade was van 1928 tot en met 2011 onlosmakelijk verbonden met de Vierdaagse en maakte tijdens de 100ste editie in 2016 een comeback. Dus ook dit jaar staat-ie weer op het programma. We doken in de geschiedenis van deze traditie en visten wat leuke feitjes op.

1928
De eerste Vlaggenparade

Het is de maandag voorafgaande aan de 18e Vierdaagse. De leden van de Road Walking Association staan tijdens de Vlaggenparade op het binnenterrein van de Prins Hendrikkazerne. De foto geeft een goed beeld van de veranderingen die zich voltrekken in de Vierdaagse. Startte de Vierdaagse in 1909 nog met 306 deelnemers - van wie er slechts tien burgers zijn, de rest militairen - de jaren erna lopen steeds meer burgerdeelnemers mee. De leden van de Road Walking Association zijn hier een voorbeeld van. Daarnaast is 1928 het jaar waarin de Vierdaagse internationaal wordt. In dat jaar vinden namelijk de Olympische Spelen plaats in Amsterdam. Dat was aanleiding voor de organisatie om buitenlandse deelname mogelijk te maken. De 'internationale oogst' van dat jaar: 48 Duitsers (militairen), 40 Britten (burgers), 20 Noren (militairen) en een enkele Fransman (fotograaf).

1938
Verplaatsing naar de Wedren

De twee detachementen van de Koloniale Reserve defileren tijdens de eerste Vlaggenparade op de Wedren op de maandagavond voor de 28e Vierdaagse. Het Korps van de Koloniale Reserve was sinds 1890 gevestigd in Nijmegen en stond mede aan de basis van de Vierdaagse. Dat niet alleen. Volgens Clemens Verhoeven, auteur van Het vergeten korps – De geschiedenis van de Koloniale Reserve, legde het korps al in 1920 de basis voor de feestelijke intocht: “De muzikanten stelden zich voor de wandelaars op en in een feestelijke colonne, onder grote belangstelling van de Nijmeegse burgers, liepen de deelnemers hun laatste kilometers naar de kazernes op het Molenveld. De eerste triomfantelijke intocht was een feit en zou voortaan een vast element zijn in de Vierdaagse’. Dat de intocht zoveel jaar later een kijkcijferkanon zou zijn, had de Koloniale Reserve vast niet kunnen bevroeden.

1951
Naar het Goffertstadion

Voor het eerst wordt de Vlaggenparade in stadion De Goffert gehouden. De komst van steeds meer deelnemers uit landen van over de gehele wereld leidt ertoe dat de Vlaggenparade van de binnenplaats van de Prins Hendrikkazerne via het Molenveld en de Wedren naar een grotere locatie moet uitwijken. Kijk eens wat een volk! Het is 1951 en het jaar van de 35e Vierdaagse.

1991
De Vierdaagse wordt 75!

De Vierdaagse wordt 75 jaar en dat moet gevierd worden. Cadeautjes komen in de vorm van een recordaantal deelnemers en nationaliteiten. Wandelaars komen van over de hele wereld naar Nijmegen, onder andere uit Japan. De dames kijken wat ernstig, maar de tekst op hun spandoek spreekt boekdelen: ‘Wij houden van Nijmegen!’ Voor de 75ste Vierdaagse hebben zich meer dan 40.000 mensen ingeschreven van wie er 38.942 aan de start verschijnen op de eerste dag. En dat in 1991. Een jaar waarin er weliswaar belangstelling was vanuit de media voor de Vierdaagse, maar die was onvergelijkbaar met de huidige exposure. En social media waren er nog helemaal niet.

2016
De Vlaggenparade verdwijnt... en keert terug

Omdat de belangstelling voor de Vlaggenparade tanende was, werd deze tot verdriet van velen in 2011 voor het laatst gehouden. Maar in 2016, het jaar van de 100ste Vierdaagse, beleeft de traditie weer een opleving. De locatie is niet langer het Goffertstadion, maar nu trekken de internationale wandelgroepen, burgers en militairen, door het centrum van Nijmegen om te eindigen nabij de Wedren. Wegens succes wordt de tocht de daaropvolgende jaren herhaald. En is er over belangstelling niets te klagen. Er bestond blijkbaar toch behoefte aan het zien van al die trotse, deelnemende nationaliteiten. Het andere jasje, een dynamische tocht door de stad, heeft goed uitgepakt. Lang leve de Vlaggenparade!

Vlaggenparade 2019

In de stemming gekomen voor de Vlaggenparade van dit jaar? Natuurlijk! Kom ook kijken op zondag 14 juli vanaf 15.45 uur. De route die de deelnemende groepen lopen is:


Start Kanaalstraat (t.h.v. Westerpark) en vervolgens Weurtseweg - Voorstadslaan - Lange Hezelstraat - Parkweg - Doddendaal - Plein ‘44 - Augustijnenstraat - Grote Markt - Burchtstraat - Hertogstraat - Van Broeckhuysenstraat - Van Schevichavenstraat - Oversteek Oranjesingel naar eindpunt Prins Bernhardstraat.


Bronnen: 4daagse.nl, historiek.net en regionaalarchiefnijmegen.nl

Deel dit artikel:

Deze publicatie is gerealiseerd door contentmarketing- en communicatiebureau WAALKRAFT