Goede doelen aan het woord

Sinds 2011 kun je via de Vierdaagse Sponsorloop de Vierdaagse lopen voor een goed doel. Momenteel hebben 188 goede doelen zich verbonden aan de mars. Wat zijn hun ervaringen? En wat vinden zij van de inspanningen die de Vierdaagsedeelnemers voor hen leveren?

Goede doel: Alzheimer Nederland

Sinds 2011 verbonden aan de Vierdaagse Sponsorloop

Arno van Gemert, teamleider Collecte & Evenementen:


‘In actie komen voor het goede doel wordt steeds gebruikelijker. Als dan de grootste wandelmars ter wereld de mogelijkheid biedt om dat heel laagdrempelig te faciliteren, dan moet je daar als goed doel bij zijn. Ik heb alleen maar lof voor de manier waarop de organisatie van de Vierdaagse dit aanpakt. Zowel wat betreft het administratieve gedeelte achter de schermen als ter plekke op de Wedren, waar we op zondag en maandag voorafgaand aan de mars aanwezig zijn in de goededoelen-stand. En natuurlijk zijn we er vrijdag om de lopers binnen te halen.


Ik nodig mijn collega’s graag uit in die stand. Daar zien en horen hoe jong en oud, elk met hun eigen verhaal, zich inzetten voor ons doel is ontzettend bijzonder. Je hoort aangrijpende verhalen. Mensen beseffen dat er nog een lange weg te gaan is in de bestrijding van dementie. ‘Is het niet voor mijn generatie, dan wel voor een volgende’, zo luidt vaak de motivatie. De Vierdaagse Sponsorloop is daarmee een verhaal van hoop. En die hoop is terecht, want binnen vijf jaar worden grote doorbraken verwacht in de preventie en behandeling van dementie.


We zien een toename van het aantal deelnemers aan de Vierdaagse dat voor Alzheimer Nederland loopt. Het zal niet alleen samenhangen met een toegenomen bekendheid van de Vierdaagse Sponsorloop. Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie. Steeds meer mensen voelen de behoefte om zich in te zetten voor onderzoek en behandelmethoden. Natuurlijk vallen er met 46.500 deelnemers nog veel sponsorlopers te winnen voor ons. Ik begrijp dat veel wandelaars opzien tegen het inzamelen van geld. Toch blijkt de omgeving juist veel waardering daarvoor te hebben.


We koesteren ‘onze’ sponsorlopers. Ze zijn bezig met het hoogtepunt van het jaar, de Vierdaagse, en koppelen dat aan een persoonlijke ervaring. Dat maakt het heel intens. En zorgt voor emotionele taferelen op vrijdag. Hun inzet, de bedragen die ze bij elkaar lopen, de aandacht die ze generen voor de ziekte: we vinden ze stuk voor stuk fantastisch.’

Goede doel: Parkinson Vereniging

Sinds 2011 verbonden aan de Vierdaagse Sponsorloop

Sarieke Bronkhorst, fondsenwerver:


‘Bewegen is belangrijk voor mensen met parkinson. Daarom leent de Vierdaagse Sponsorloop zich zo goed voor ons doel. Met het geld dat onze sponsorlopers bij elkaar lopen tijdens de Vierdaagse maken zij onder andere activiteiten mogelijk die bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen met parkinson of een parkinsonisme. Ook dragen ze bij aan bewustwording voor deze hersenziekte. Minstens zo belangrijk.


Voor veel mensen met deze ziekte staat meedoen aan de Vierdaagse op de bucketlist. Ondanks hun beperkte mogelijkheden. Dankzij dispensatie kunnen zij meedoen aan de mars. Samen lopen voor hetzelfde goede doel schept een band en een bijzondere saamhorigheid die helpt bij de acceptatie van het leven met parkinson. Het verheugt ons enorm om te zien dat de opgehaalde sponsorgelden jaarlijks stijgen. Hierdoor kunnen wij steeds meer activiteiten organiseren voor mensen met parkinson of een parkinsonisme en hun naasten.’

Goede doel: KiKa

Sinds 2011 verbonden aan de Vierdaagse Sponsorloop

Claire van ’t Veen, medewerker Informatie & Services:


‘De Vierdaagse is zo’n mooi evenement. Saamhorigheid, met z’n allen gaan voor hetzelfde doel: het past bij de manier waarop KiKa zich inzet voor haar doel: samen gaan voor het verhogen van de genezingskans van kinderkanker van 75% naar 95%. Met het geld dat de Vierdaagselopers ophalen financieren we wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker.


Het is geweldig dat steeds meer deelnemers aan de Vierdaagse voor KiKa lopen. Opvallend is de enorme betrokkenheid van de lopers. Hoe ze zich al ver voor de Vierdaagse inzetten. Complete gezinnen die meedoen. Voor KiKa! Daar worden we zo ongelooflijk blij van. We zijn beretrots op ‘onze’ lopers en kunnen niet wachten ze in juli te zien. Op de Wedren in de goededoelen-stand waar we ze een leuke goodiebag overhandigen. En natuurlijk op de Via Gladiola, waar we ze enthousiast zullen onthalen!’

Deel dit artikel:

Deze publicatie is gerealiseerd door contentmarketing- en communicatiebureau WAALKRAFT