Mij een biet?

Het gaat al een poosje rond in de sport: bietensap zou goed zijn om de prestaties te verbeteren. Veel sporters gebruiken het om die reden. Maar, is dat werkelijk zo? En zo ja, geldt dat dan puur voor bietensap of is elke nitraatrijke groentesoort prestatiebevorderend?

Dat gaan professor Maria Hopman en haar team deze Vierdaagse onderzoeken. Maria: ‘De deelnemers aan dit onderzoek verdelen we in drie groepen: een groep die we nitraatrijke drankjes verstrekken, een groep die we met behulp van kookworkshops en recepten met nitraatrijke voeding in aanraking brengen en een controlegroep waarop we geen interventies plegen.

Is er inderdaad een effect waarneembaar, dan gaan we kijken wat de beste manier is waarop men nitraatrijke voeding tot zich kan nemen. Door een drankje, of door een aanpassing van kook- en eetgewoonten? Wij zijn ontzettend benieuwd wat er tijdens het onderzoek gebeurt met de bloeddruk en prestaties van Vierdaagselopers.’

Goed idee, de Vierdaagse lopen met IBD?

Maria Hopman voert ook een ander onderzoek uit, namelijk naar het effect van inspanning op mensen met inflammatory bowel disease (IBD). Voorbeelden van IBD zijn de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Deze aandoeningen houden voor veel mensen een enorme beperking van hun leven in, omdat ze bang zijn dat inspanning de ziekteverschijnselen aanwakkert. Toch zijn er mensen met IBD die de Vierdaagse lopen. Maria en haar team willen weten: wat doet die zware inspanning op de ziekteactiviteit, op het ontstaan van ziektemarkers en ontstekingsreacties? Inzicht hierin kan mensen met deze aandoening misschien minder bang maken voor het leveren van inspanning waardoor ze mogelijk een prettiger leven kunnen leiden.


Deelnemers gezocht

Voor dit onderzoek worden nog deelnemers voor gezocht. Interesse? Stuur een mail naar IBDstudy.HN@wur.nl. Er wordt contact met je opgenomen over het vervolg.

Het Grote Vierdaagse Onderzoek

Los van de twee genoemde onderzoeken loopt sinds 2011 het Grote Vierdaagse Onderzoek. Hierin wordt via vragenlijsten gemeten wat de invloed van beweging is op het ontstaan van (chronische) ziekten. Dit jaar wordt specifiek gekeken naar de woonomgeving en de invloed daarvan op het beweegpatroon.


Ook meedoen?

Wil je Maria Hopman en haar team een groot plezier doen? Doe dan ook mee en meld je aan.

Deel dit artikel:

Deze publicatie is gerealiseerd door contentmarketing- en communicatiebureau WAALKRAFT