Lopen in vrijheid

Lopen in vrijheid

Lopen in vrijheid

Een dagelijks eerbetoon aan gesneuvelde Amerikaanse soldaten

Foto Sunset March: Jaleesa Derksen

Sinds 19 oktober 2014 wordt in Nijmegen élke dag een eerbetoon gebracht aan de Amerikaanse soldaten die het leven lieten bij het heroveren van de stad op de Duitse bezetter. Elke dag, in weer en wind, lopen mensen bij zonsondergang over stadsbrug De Oversteek in het tempo van een trage mars. Op de plek van De Oversteek staken op 20 september 1944 tijdens Operatie Market Garden Amerikaanse soldaten in canvas bootjes de rivier over. 48 van hen sneuvelen tijdens deze Waal crossing.


Dankbaarheid

Initiatiefnemer van deze zogeheten Sunset March is veteraan Tim Ruijling. Tim: ‘Deelnemers aan de Sunset March begeleiden het aanspringen van de 48 lantaarnpalen op de brug; een licht per overleden soldaat. De mars eindigt met het brengen van een saluut bij het herdenkingsmonument aan de voet van de brug. Eenvoud staat centraal. Tijdens de mars wordt niet gesproken, alleen gelopen. En herdacht. Dankbaarheid betuigd, aan de moed van die jonge mannen die ver van huis stierven in het oorlogsgeweld. Dankbaarheid, voor de bevrijding van Nijmegen. Daarnaast staan we stil bij de militairen die nu op missie zijn. Ook zij verdienen ons respect.’


Dankzij de veteranen van team31 is de Sunset March sinds zijn ontstaan elke avond gelopen. Behalve veteranen nemen vrijwel elke avond ‘gewone’ burgers deel aan de mars.


Het vfonds ondersteunt de Sunset March én is partner van de Vierdaagse. Met het reguliere vteam en het jongerenteam dat via de Kindercorrespondent loopt is vrede, vrijheid en vriendschap goed vertegenwoordigd tijdens de Vierdaagse. Sinds de oprichting zet het vfonds zich in voor erkenning en waardering van veteranen en geüniformeerden. Daarnaast stimuleert het fonds mensen om zich in te zetten voor vrede, democratie en internationale rechtsorde. Vind jij dat ook belangrijk? Word dan vriend van het vfonds. Helemaal gratis!


Kijk voor meer info op de website van vFonds.

75 bijzondere marsen

In het kader van ‘75 jaar vrijheid’ worden er tot 20 september 75 bijzondere Sunset Marches gelopen.


Meer weten? Kijk op www.sunsetmarch.nl/75-special-sunset-marches

Deel dit artikel:

Deze publicatie is gerealiseerd door contentmarketing- en communicatiebureau WAALKRAFT